Make-up primer. Voordelen, gebruik en beste keuzes
door VIERGE
| 332 bekeken

Het gebruik van een make-up primer is één van de manieren om een vlekkeloze look te creëren die lang blijft zitten. Toch gebruiken maar weinig vrouwen het voordat ze foundation op doen. Dit komt door twee populaire redenen: ze weten niet hoe ze er één moeten kiezen en gebruiken het niet op de juiste manier. Deze gids lost beide problemen op.

De kunst van make-up lijkt lastig als je denkt aan de vele verschillende producten en stadia waar het uit bestaat. Daarom gebruiken we sommige make-up gewoon niet. De highlighter links laten liggen doet niet veel schade maar de primer links laten liggen wel, deze verlengt namelijk de levensduur van jouw make-up.

Wat doet een primer?

Make-up primer (basis) is een product dat je op de huid aanbrengt om het contact tussen de huid en foundation te minimaliseren. Hierdoor blijft je make-up tot 12 uur langer zitten.

Maar een primer doet meer. Een goede basis helpt de make-up producten gelijkmatig over de huid te verspreiden, egaliseert de kleur en geeft gladheid. Afhankelijk van het producttype maakt het de vette huid matter of de doffe huid juist stralender. Het hydrateert en voedt de huid, je kunt het een verzorgende primer noemen.

Typen make-up primers

We kennen nu de voordelen en effecten, dus we gaan door naar de juiste primer. Het vinden van de juiste primer is lastig omdat er verschillende typen zijn: primers op basis van olie of siliconen, licht of zwaar, etc.

1. Make-up primer op basis van siliconen

Dit is zeker één van de meest populaire. Zoals de naam al doet vermoeden is de primer op basis van siliconen of sterk occlusieve stoffen die een laag vormen waardoor de huid niet in contact komt met make-up. Siliconen kunnen niet verwijderd worden met water dus je hebt ook een goede remover nodig (oliën of dual-fase remover). Siliconen verwijder je het best met andere oliën.

2. Make-up primer met olie

Lichtgewicht natuurlijke plantaardige oliën zoals frambozenzaadolie, lijnzaadolie, arganolie, zoete amandelolie of rozenolie (niet etherisch!) zijn perfecte make-up primers. Ze zorgen niet alleen voor een langere levensduur van je make-up maar voorkomen ook vochtverlies, ze verzorgen en revitaliseren de huid. Je kunt ze los gebruiken of mensen met foundation voor gebruik.

3. Make-up primer met glycerine

Als jouw huid droog en dof is, dan past een make-up primer met glycerine goed. Helaas zijn deze minder populair dus je moet wel wat onderzoek doen. Glycerine bindt water en houdt het in de huid. Het hydrateert dus.

Je kunt ook een primer op basis van gel of talk, aluminium en boornitride gebruiken, hierdoor zijn de poriën minder zichtbaar en wordt de huid mat van kleur.

Eigenlijk kan alles een primer zijn: plantaardige olie, moisturizer, toner of een mist. Ze verzorgen, maken de huid glad, beschermen en maken de huid klaar voor make-up.

Hoe gebruik je een make-up primer?

Het gebruik van een primer is niet moeilijk en altijd hetzelfde, ongeacht het producttype. Je moet de huid altijd voorbereiding (grondig reinigen, af en toe mild scrubben) en een kleine hoeveelheid primer gebruiken. De regel is eenvoudig: hoe kleiner de hoeveelheid, hoe beter het effect (het is makkelijker toevoegen dan verwijderen). Verspreid de primer en dep hem op het gezicht. Wacht een paar seconden voordat je make-up aanbrengt.