Is het goed om tandpasta zonder fluoride te gebruiken?
door VIERGE
| 151 bekeken

Iedereen weet dat de meerderheid van de tandpasta’s fluoride bevatten, een bekend ingrediënt waarvan veel mensen niet weten wat ze zonder zouden moeten. Dit ingrediënt versterkt en mineraliseert en zit vaak in tandpasta omdat het de tanden beschermd en gevoeligheid voorkomt. Wist je echter dat fluoride meer fout dan goed doet als je het in grote hoeveelheden gebruikt, zeker als volwassene? Blijf lezen om erachter te komen of je fluoride in je badkamer moet hebben.

Wat is fluoride?

Fluoride is een element dat een positief effect op onze gezondheid heeft, als het in standaard dosering gebruikt wordt. Er zijn een aantal belangrijke taken die fluoride uitvoert, bijvoorbeeld:

  • Het neemt actief deel in de productie van nieuw bot.
  • Het voorkomt rotten en schade aan het glazuur.
  • Het verbetert de tanden en beschermt ze tegen zuur in de mond.
  • Het gaat tandplak tegen.

Wat is deze ‘slechte’ fluoride?

Er zijn een aantal indicaties om fluoride te gebruiken, maar dit wordt allemaal minder als we ouder worden. Grote hoeveelheden fluoride gebruiken als volwassene kan bijvoorbeeld leiden tot serieuze vergiftiging, in extreme gevallen tot schade aan de interne organen. Hoewel dit zelden zo is, is het goed om je bewust te zijn van de gevaren die fluoride in grote hoeveelheden met zich meebrengt.

Wat veroorzaakt een teveel aan fluoride? Symptomen van een overdosis

Het mag duidelijk te zijn dat teveel van alles slecht is. Teveel fluoride kan zorgen voor ziekten zoals dental fluorosis, een veelvoorkomende ziekte die bruine en gele strepen op de tanden veroorzaakt. Het kan ook schade aan het glazuur veroorzaken waardoor de tanden sneller breken. Bovendien kan het leiden tot een abnormale vorm van het glazuur (amelogenesis imperfecta). In het kort is dit een conditie die parel-en-witte verkleuringen op de tanden veroorzaakt. Het glazuur wordt brozer en de zenuwen worden super gevoelig en beschadigen snel.

Feiten en fabels over fluoride vergiftiging

Fluoride gaat bacteriën tegen, maar als je de bovengenoemde informatie leest dan kun je misschien voorzichtig worden met gebruik van deze orale verzorgingsproducten. Nogmaals, in kleine hoeveelheden doet het echt geen kwaad. Naast tandpasta en mondwater kun je fluoride ook vinden in verschillende voedselproducten.

Om een overdosis fluoride te voorkomen mag de concentratie in een tandpasta niet meer dan 1500 ppm (parts per million) zijn. Het goede nieuws is dat reguliere tandpasta minder bevatten. Als je jouw mond wil reinigen met een product dat meer dan 1500 ppm fluoride bevat, dan is het verstandig om eerst langs een arts te gaan. Deze producten zijn ook alleen maar op recept verkrijgbaar. Helaas kan het gebruik van hoge doses fluoride gastro-intestinale en sommige neurologische aandoeningen veroorzaken.

Tandpasta zonder fluoride: de oplossing

Tandartsen raden steeds meer tandpasta zonder fluoride aan. Dit lijkt een goed advies, vooral als je weet dat een goed gebalanceerd dieet tegemoet komt aan onze dagelijkse inname van fluoride en je er dus snel teveel van neemt. Een tandpasta zonder fluoride lijkt dan een goede oplossing.

Wist je dat fluoride een negatieve invloed heeft op vullingen? Als vullingen blootgesteld worden aan fluoride worden ze donkerder en brozer. Daarom is een natuurlijke tandpasta zonder fluoride een goede oplossing. Hoewel zulke tandpasta vaak aanbevolen worden bij volwassenen, kunnen kinderen of zwangere vrouwen ze ook gebruiken. In het kort is een tandpasta zonder fluoride veilig en bevat deze alleen natuurlijke ingrediënten.

Natuurlijke tandpasta’s bevatten geen schadelijke stoffen, zoals conserveermiddelen, SLS of parabenen. Tegenwoordig is er zelfs een tandpasta voor mensen met glutenallergie. Daarnaast zorgen producenten van tandpasta ervoor dat het assortiment breed genoeg is om alle klanten tevreden te houden. Als je weer op zoek bent naar een tandpasta, probeer dan eens een tandpasta met de volgende smaken: kokos, citroen, kaneel of sinaasappel. Ze hebben allemaal andere voordelen dus je kunt de tandpasta matchen met jouw behoeften.